Kolejny 9 punkt to nawiązanie kontaktu z intuicją.
Przebywając na łonie przyrody,
pośród zmieniającego się krajobrazu w zależności od pór roku, poddaje się swoistej
medytacji.
W trakcie pierwszych spacerów,
można odczuwać natłok i gonitwę myśli i nawet nie zauważyć jakie piękno nas
otacza.
Z czasem, gdy się już
przyzwyczaisz do przebywania sama ze sobą i zaczniesz akceptować i lubić swoje
towarzystwo, spojrzysz na otaczający cię świat zupełnie inaczej.
Jedni szybciej dojdą do tego
etapu, a inni którzy mają chaos w umyśle, trochę później.
Jednak każdy, kto zdecyduje się
na regularne spacery nawiąże kontakt ze swoim wnętrzem.
Wtedy, gdy wyciszą się myśli i
umysł przestanie przeszkadzać, poczujesz wewnętrzną radość z obecnej chwili.
Zadasz sobie pytanie dotyczące problemu, będziesz
wahała się jaką podjąć decyzję, właśnie podczas takiego spaceru możesz otrzymać
odpowiedź.
Może to być przeczucie, nagle
rozjaśni ci się w umyśle, znajdziesz wyjście z sytuacji, która gnębi cię od
dawna.
Staniesz się obserwatorem danej
sytuacji, a nie aktywnym, szarpanym przez emocje uczestnikiem.
10 punkt to uczenie umysłu bycia
w teraźniejszości.
Spacerując, wsłuchuj się w
odgłosy otaczającego cię świata.
Bądź kamerą, która rejestruje
wzrokiem otaczającą cię naturę.
Intensywnie wtapiaj się w
krajobraz, bądź liściem na drzewie, wiatrem poruszającym gałęzie drzew,
szumiącym potokiem, czy makiem rosnącym w zbożu.
Z czasem nauczysz się żyć teraźniejszością
na spacerze, ten stan uwagi na tu i teraz, będziesz powoli przenosiła do życia
codziennego.
Bądź cierpliwa, systematyczna i
wyrozumiała dla siebie, efekty przyjdą z czasem.
Pamiętaj, że ego nie potrafi żyć
teraźniejszością.
Umysł zajęty jest wspomnieniami i
projektowaniem przyszłości.
Kolejny 11 punkt to zbieranie
ziół.
Zetnij kilka garści pokrzyw( nie
wyrywaj ich, ponieważ w tym miejscu będą odrastały nowe młode pokrzywy) i zrób
z nich zupę.
Przepis.
Posiekaj drobno cebulę i
pokrzywy, rozpuść na patelni klarowane masło( olej kokosowy, smalec) i
zblanszuj.
Następnie dodaj łyżkę mąki i zrób
zasmażkę.
Do wywaru z mięsa dodaj pokrojone w kostkę warzywa( marchew,
ziemniaki por, seler, pietruszkę) i zblanszowaną cebulę z pokrzywą.
Dopraw zupę solą ,pieprzem, octem
jabłkowym i śmietaną.
Nazbieraj podagrycznik i zrób z
niego tartę.
Ciasto zrób z mąki
pełnoziarnistej, masła i jajka.
Na upieczone ciasto daj
przygotowane nadzienie.
Ser biały, zblanszowaną cebulę, i podagrycznik.
Dopraw do smaku .
Całość wstaw do gorącego piekarnika
na kilkanaście minut.
Możesz zrobić pierogi, dodając do
farszu kaszę gryczaną , cebulę i
podagrycznik.
Gdy gotujesz zupę z warzyw ,
możesz dodać lebiodę pospolitą.
Smak zupy będzie przypominał zupę
kalafiorową.
Kapelusze pieczarek, możesz
nadziać farszem składającym się z różnych ziół.
Do gryczanej kaszy dodaj
zblanszowaną cebulę, pokrzywę, lebiodę, niecierpek pospolity.
Możesz tworzyć różne smaki,
wykorzystując zdrowotne zioła.
Wszystko zależy od twoich chęci i polotu.
O sokach z pokrzyw, mniszka
lekarskiego, babki, liści brzozy i napoju ze skrzypu pisałam już w poście.
Możesz nazbierać i ususzyć na
zimę zioła na herbatę.
Zwykle zbieram skrzyp,
dziurawiec, liście malin, poziomek, lipę, kwiaty bzu czarnego czy pokrzywę.
Nic więcej mi nie pozostaje, jak
życzyć ci miłego i owocnego spędzania
czasu na łonie natury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz