Rośliny wytwarzają witaminę C , ponieważ mają zielony
chlorofil, który w reakcji zwanej fotosyntezą wytwarza cukier glukozę, a z niej
pewną ilość witaminy C.
Zwierzęta( oprócz małp człekokształtnych, świnki morskiej i
kilku innych) wytwarzają znaczne ilości witaminy C, ponieważ mają w wątrobie enzym ( oksydaza L
glukonolaktonowa) przetwarzający glukozę do witaminy C.
Ciekawostka--- Mój piesek Tao rasy Golden retriever,
wytwarza dziennie około 25000 mg witaminy C, a ja jestem
skazana na dostarczanie witaminy C ( kwas askorbinowy) z zewnątrz.
W swojej książce pt,, Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów
serca…. tylko my ludzie” dr medycyny Matthias Ragh napisał, że główną przyczyną
zawału serca jest niedobór witaminy C w komórkach ściany naczyń krwionośnych.
Następstwem długotrwałego niedoboru witamin i niewydolnej
funkcji budujących naczynia krwionośne są uszkodzenia ścian arterii, są
odkładane tzw. substancje naprawcze, czyli pokłady tłuszczów bogatych w
cholesterol.
W ten sposób tworzą
się złogi miażdżycowe , które są przyczyną zawałów.
Doktor Matthias Radh
zalecał dawki od 3 do 10 mg naturalnej witaminy C na dobę.
Twierdził, że dzięki temu można uzyskać odwrócenie procesów
miażdżycy.
Laureat dwóch Nagród
Nobla prof. Linus Pauling w jednym z ostatnich przed śmiercią wywiadów
powiedział między innymi,,… Myślę, że obecnie można całkowicie kontrolować
choroby układu krążenia, zawały serca i wylewy poprzez użycie witaminy C i
lizyny. Nie tylko, że tym sposobem możemy zapobiec chorobom układu krążenia,
ale nawet je wyleczyć…..”
Obecnie jest ponad 40 000 doniesień naukowych, które
wykazały, że rola witaminy C w organizmie ludzkim wiąże się z wspomaganiem
układu odpornościowego.
Witamina C ma naukowo udowodniony wpływ na wewnętrzne
narządy i wewnętrzne mechanizmy u ludzi.
Oto najważniejsze z nich.
---przeciwmiażdżycowe
---przeciwnowotworowe( po dożylnym podaniu dużych dawek
witaminy C)
---przeciwzapalne
---przeciwwirusowe
---przeciwbakteryjne
---przeciwgrzybiczne
---przeciwwolnorodnikowe
---przeciwalergiczne
---przeciwszkorbutowe
--- zwiększa odporność organizmu
Rodzi się pytanie , dlaczego wciąż wiedza o witaminie C
dociera do wąskiego grona osób.
Ponieważ ta wiedza wchodzi w konflikt z przemysłem
farmaceutycznym.
Koncerny farmaceutyczne wytwarzają wiele substancji chemicznych, które są obciążone szkodliwymi
działaniami ubocznymi , poczuły się zagrożone.
Koncerny te stały się sponsorami publikacji podważających wartości lecznicze nie tylko witaminy C, lecz zespołu
witamin, soli mineralnych, roślinnych wyciągów , czy leków homeopatycznych.
Każdy z nas zapewne słyszał o witaminie C.
Podawano ją podczas przeziębienia.
Dlaczego często nie zadziałała?
Błąd polegał na zażywaniu
małych jej dawkach.
literatura
Książka doktora Matthiasa Radha pt,, Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca....tylko my ludzie"
Artykuł profesora Aleksandra Ozarowskiego ,, Witamina C w leczeniu chorób zakaźnych i degeneracyjnych(2) Miesięcznik Szaman.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz