wtorek, 18 listopada 2014

Dlaczego zwierzęta nie chorują na zawał ?







Rośliny wytwarzają witaminę C , ponieważ mają zielony chlorofil, który w reakcji zwanej fotosyntezą wytwarza cukier glukozę, a z niej pewną ilość witaminy C.

Zwierzęta( oprócz małp człekokształtnych, świnki morskiej i kilku innych) wytwarzają znaczne ilości witaminy C, ponieważ  mają w wątrobie enzym ( oksydaza L glukonolaktonowa) przetwarzający glukozę do witaminy C.

Ciekawostka--- Mój piesek Tao rasy Golden retriever, wytwarza dziennie około 25000 mg witaminy C, a ja  jestem  skazana na dostarczanie witaminy C ( kwas askorbinowy) z zewnątrz.

W swojej książce pt,, Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca…. tylko my ludzie” dr medycyny Matthias Ragh napisał, że główną przyczyną zawału serca jest niedobór witaminy C w komórkach ściany naczyń krwionośnych.

Następstwem długotrwałego niedoboru witamin i niewydolnej funkcji budujących naczynia krwionośne są uszkodzenia ścian arterii, są odkładane tzw. substancje naprawcze, czyli pokłady tłuszczów bogatych w cholesterol.

W ten sposób  tworzą się złogi miażdżycowe , które są przyczyną zawałów.

Doktor Matthias  Radh zalecał dawki od 3 do 10 mg naturalnej witaminy C na dobę.

Twierdził, że dzięki temu można uzyskać odwrócenie procesów miażdżycy.

Laureat dwóch Nagród  Nobla prof. Linus Pauling w jednym z ostatnich przed śmiercią wywiadów powiedział między innymi,,… Myślę, że obecnie można całkowicie kontrolować choroby układu krążenia, zawały serca i wylewy poprzez użycie witaminy C i lizyny. Nie tylko, że tym sposobem możemy zapobiec chorobom układu krążenia, ale nawet je wyleczyć…..”

Obecnie jest ponad 40 000 doniesień naukowych, które wykazały, że rola witaminy C w organizmie ludzkim wiąże się z wspomaganiem układu odpornościowego.

Witamina C ma naukowo udowodniony wpływ na wewnętrzne narządy i wewnętrzne mechanizmy  u ludzi. Oto najważniejsze z nich.

---przeciwmiażdżycowe

---przeciwnowotworowe( po dożylnym podaniu dużych dawek witaminy C)

---przeciwzapalne

---przeciwwirusowe

---przeciwbakteryjne

---przeciwgrzybiczne

---przeciwwolnorodnikowe

---przeciwalergiczne

---przeciwszkorbutowe

--- zwiększa odporność organizmu

Rodzi się pytanie , dlaczego wciąż wiedza o witaminie C dociera do  wąskiego grona osób.

Ponieważ ta wiedza wchodzi w konflikt z przemysłem farmaceutycznym.

Koncerny farmaceutyczne wytwarzają wiele substancji chemicznych, które są obciążone szkodliwymi działaniami ubocznymi , poczuły się zagrożone.

Koncerny te stały się sponsorami publikacji  podważających wartości  lecznicze nie tylko witaminy C, lecz zespołu witamin, soli mineralnych, roślinnych wyciągów , czy leków homeopatycznych.

Każdy z nas zapewne słyszał o witaminie C.

Podawano ją podczas przeziębienia.

Dlaczego często nie zadziałała?

Błąd polegał  na zażywaniu małych jej dawkach.


literatura
 Książka doktora Matthiasa Radha pt,, Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca....tylko my ludzie"
Artykuł profesora Aleksandra Ozarowskiego ,, Witamina C w  leczeniu chorób zakaźnych i degeneracyjnych(2) Miesięcznik Szaman.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz